Antiques Paintings / Tablouri Antichități
porcelain / portelan crystal / cristal other / altele
Ion Marinescu-Vâlsan (1866-1935)
"a landscape painter at the greatness of Grigorescu and Andreescu, with a plus quality for Vâlsan, of beeing a stronger realist, more Romanian" Ioan Păun-Pincio

"Vâlsan had in his brush, like nobody else, the soft sadness of the villages, the bitterness of the Romanian wind and rain, the authentic desolated yard, the sad strawstacks, the spread manure, the shadow in the heat; at Vâlsan the ground moans, whispers and gnash" Tudor Arghezi

  • two of his paintings are shown in the Louvre collection.

"Winter country scene"

  • oil on cardboard
  • 34 x 24 cm
  • 49 x 39 cm including frame

Price : 1300 Eur

semnatura (detaliu)

"un peisagist la înălțimea lui Grigorescu și Andreescu, cu o calitate în plus pentru Vâlsan, de a fi fost un realist mai viguros, mai românesc" Ioan Păun-Pincio

"Vâlsan avea în pensula lui, ca nimeni altul, tristețea molatecă a satelor, amărăciunea vântului și ploilor românești, ograda autentică dezolată, clăile triste de paie, băligarul răscolit, umbra din arșiță; la Vâlsan pământul geme, oftează și scrâșnește" Tudor Arghezi

  • două dintre pânzele sale se află în colecția de la Luvru.

"Peisaj hibernal"

  • ulei pe carton
  • 34 x 24 cm
  • 49 x 39 cm cu rama

Preț : 1300 Eur

Bonus : la achiziționarea tabloului primiți și publicațiile ce conțin articolele despre pictor, redate mai jos.

Un articol insolit despre autorul tabloului și implicit despre năravurile autorităților din acele timpuri (le veți recunoaște pe cele încă valabile și azi... ) apărut în publicația "România Rurală" din 1-15 Martie 1916

În ziua de 18 Ianuarie a. c. s’a petrecut în comuna Ciumești, plasa Golești, Județul Muscel următorul caz:

Învățătorul titular I. Marinescu Vâlsan, din com. Mălureni (Argeș), cunoscut în toată țara prin talentul D-sale artistic, punând pe pânză toată poezia țării noastre, a României Rurale, și prin industria de teracotă, venia dela C.-Lung, unde căuta 2 elevi, ce-i fugiseră dela secția olăriei.

Ca să nu mai facă cotitură mare prin Pitești, și cum îi place natura, a conceput planul să treacă dealul, care desparte Mușcelul de Argeș, spre satul său. Necunoscând tocmai bine poziția, a întrebat pe cineva în tren asupra numirii dealurilor din față, și, spunându-i-se că sunt în dreptul pădurei „Păuleasca“, care merge până’n apropiere de satul său, dânsul a renunțat la drumul, ce mai avea de făcut până la halta vecină, Gropeni și s’a dat jos la Ciumești. A stat până s’a luminat bine în gară și s’a dus apoi în satul Micești. Abia ajuns aci, vine în căutarea sa un acar de la gară, spunând că e chemat de șeful stației, că e bănuit ca spion. Ce se întâmplase?

Călătorul, întrebat asupra poziției, văzând graba cu care s’a dat jos la Ciumești, deși avea bilet pentru Gropeni, a făcut vorbă în tren, și unul mai iscusit, un fost portărel, a dat notă la Gropeni, că un individ suspect etc. etc. cu multe adause și întortocheli, s’a eoborît la Ciumești. Șeful stației, voind să-și facă datoria a trimis după el. Când vine acarul și-l chemă, la opoziția ce face omul, obiectând că e grăbit și că e învățător, se face zarvă printre săteni, se găsesc câțiva „buni români", cari îi aplică ceva ghionturi, până vine perceptorul Bucurescu. Acesta, om inteligent, văzând cu cine are aface, îl ia sub protecția sa și scrie șefului gărei, cum stau lucrurile, așteptând rezultatul hotărîrei. După puțin timp primește dela acesta următorul bilet:

G. Ciumești în 18/1, 916.

D-le Bucurescu,

     Eu am avut o notă dela Gropeni, că, după declarația călă­torilor, aci s'a dai jos un domn suspect, îmbrăcat nemțește, cu căciulă formă ungurească, n’a putut să dea nici-o relație călătorilor, cari l-au întrebat, avea două colete în mână, că, fiind bănuit de străin, să-l cercetăm. Aici a spus la acari, în sala de așteptare, că se duce spre Budeasa, că caută doi elevi fugiți dela D-lui și imediat ce s'a luminat de ziuă a plecat. Acarul Ticălie Mihai ne-a declarat, că nu prea pronunță bine românește; din cauza în­tunericului eu nu l-am văzut; dar am trimis omul dupe el să-l urmăriască, să-l aducă la gară, sau să-l ducă la primărie, să-l cerceteze, dacă nu cumva este străin și de nu are ceva suspect în pachete, cum se afirmă, în nota telegrafică din Gropfni; deci, stabilindu-se identitatea acolo, desigur puteți a-i da drumul.

Semnează  șeful     gărei

(ss) ROMAN CARP

Se sfârșise încurcătura aci, când, ce se întâmplă? Vine șeful de post, jandarmul sergent-major Nicola Pavel (Mutat actualmente la Văleni (Mușcel). N. Red.) și nici una nici două, „Hai la post", neținând seamă de explicările perceptorului Bucurescu. Ducându-1 întâi la Primăria Micești, i-a făcut percheziție, în fața martorilor, și, după ce n’a găsit nimic compromițător la dânsul, în afară de 500 lei, l-a transportat la Postul Ciumești, acest jandarm girând ambele comune. Aci a trimis afară pe jandarmul ajutor și, în 4 ochi, i-a spus : „E lată cu D-ta. Iese 100 de lei, să-ți dau drumul? Altfel te trimit din post în post la C-Lung." La re­fuzul omului cinstit d’a da bani, jandarmul și-a făcut gustul cu el, ținându-1 în frig până s’a bolnăvit, zicând că statul nu dă lemne, ca să încălziascâ deținuții, și, la cererea dânsului de a i se da o cărămidă să puie la pântece, i-a răspuns, că-i pune lanțurile de mâini și de picioare. S’a rugat omul, cu cerul și cu pământul, să sune la telefon, să întrebe Prefectura de Argeș asupra persoanei D-sale; în zadar i-a arătat de 10 ori carnetul de identitate, vizat la zi, nici n’a voit să știe și, după ce a vorbit la telefon cu Poliția C.-Lung (auziți hal de administrație), care ar fi zis, că „După cele ce scriu gazetele trebuește arestat", l-a pornit acolo.

Toate bune. Acest Domn Jandarm și-a făcut datoria, se poate zice. Șefii au încruntat puțin din sprâncene și au elibe­rat pe deținut; dar cum rămâne cu libertatea individuală a noastră, cel puțin a oamenilor inteligenți, cari umblăm la noi cu car­nete de identitate cu fotografie? Ce se face cu disciplina erarhică, că n’a raportat cazul la secție și la companie? Și cum ră­mâne cu legea jandarmeriei, care spune că orce individ arestat se trimite la plasă? Aci stă chestiunea, pentru care am luat con­deiul în mână, că întâmplări ca acestea au loc multe în țară.

Dacă jandarmul șef de post se conforma legei și nu nesocotia autoritatea ad-tivă n'avea de cât să cheme la telefon pe Ad-torul Plășei, pe D-l I. Ionescu, care urma să rezolve chestiunea și cum acesta, în cazul de față, cunoștea bine pe D-l Marinescu-Vâlsan, îl punea în libertate, fără să mai fie adus la plasă. Oare, nu cred șefii jandarmeriei și ai ad-ției, că libertatea individuală e un lucru sfânt și că trebue menajată pe cât posi­bil și că, subt pretextul simplelor bănueli, nu trebue să lăsăm s’o batjocoriască orce jandarm bucher și necinstit? De ce s’a mai votat și promulgat o lege, de care nu se ține seamă în practică? Și de ce se mai menține, fără nici o autoritate, instituția Admi­nistratorilor de plăși ?...

Conducătorii trebue să aleagă, or cere jandarmeriei, să intre în lege, or ad-ția țărei — cel puțin noi ad-torii — ne dega­jăm de orce răspundere și nu numai că spunem sus și tare aceasta să se știe; dar atât cât vom mai fi la postul nostru de onoare, ne vom face ecoul tuturor samovolniciilor de felul acesta, ce se vor petrece subt ochii noștri, în cuprinsul României Rurale.

Credem, că în timpuri turburi, ca cele ce se anunță, se poate merge mai departe cu această stare de anomalie? Ce se mai alege atunci de libertatea și averea cetățenilor? O să ajungem, s’auzim la tot pasul: „Punga or te tai!“ Și cum, cei cari ar me­rita să fie prinși și arestați oferă ușor punga, ce siguranță și or­dine putem avea în țară ? O să vedem oamenii cinstiți străgăniți și cei cu adevărat suspecți și periculoși stricorându-se de colo-colo, la fel cu banii lor printre degete, lesne primitoare.

Cercetând pe cale particulară am aflat că jandarmul în ches­tiune nu e ușe de biserica și chiar șefii lui îl cred capabil de or ce. De sigur, că în urma reclamei făcute, de cel în drept, își va lua și pedeapsa. Dar ce folosește aceasta pentru îndreptarea, moravurilor? Același lucru se poate petrece mâine în altă parte. E timpul și locul să ne întrebăm. Până când cu această stare? Și, când remediul e așa de ușor — un sever control administra­tiv — de ce nu se pune în practică, sau, mai bine-zis, de ce nu se dorește sincer de cei de sus, că aci e tot misterul.?.. .

Ad-tor de Plasă

Important note:

All the prices in this page are valid for direct sales between the seller and the buyer, in Bucharest, Romania and does not include any expedition costs or any taxes due by the buyer. All these will remain in the buyer's costs.

Precizări :

Toate prețurile din această pagină sunt valabile pentru vânzare directă între vânzător și cumpărător, în București, România și nu includ nici un fel de eventuale costuri de expediție sau taxe. Toate acestea rămân în sarcina cumpărătorului.

Aceasta este o pagină personală, cu obiecte personale, nu un magazin, deci NU fac achiziții sau evaluări.

Contactați-mă doar dacă sunteți interesat de a achiziționa dintre obiectele prezentate.

Contact:

phone : 0314044931; 0722 238 138; 0770 262 796

e-mail

vine-yard for sale ! vie de vânzare (Valea Călugărească)
Anticariat